Jak zapobiegać zaparciom w/g Dr Jamesa A Duke

Regularność pracy jelit jest sprawą indywidualną, jednak kiedy człowiek wypróżnia się rzadziej niż trzy razy w tygodniu, możemy mówić o zaparciach i zwłaszcza gdy stolce są suche, twarde, a wypróżnianie bolesne. Zaparcia są zwykle wynikiem niewłaściwego bilansu płynów i błonnika w diecie, choć czasem bywają też spowodowane innymi czynnikami, mogą je np. wywołać niektóre leki; kodeina, środki uspokajające i nasenne, suplementy żelaza, pewne leki na wrzody, środki przeciwskurczowe działające na jelita, pęcherz lub oskrzela. Spowolnienie pracy jelit może być również efektem znieczulenia ogólnego organizmu, czasem towarzyszy schorzeniom układu pokarmowego, min. zespołowi jelita drażliwego czy niedrożności jelit. Ogromna ilość różnych leków dostępnych na rynku świadczy o tym, że jest to rozpowszechniona dolegliwość. Większość środków przeczyszczających nie powoduje żadnych skutków ubocznych, wiele z nich ma w swoim składzie rośliny lecznicze. Wyjątkiem – jeśli chodzi o działania niepożądane – są środki przeczyszczające-stymulujące (do tej kategorii zaliczamy również niektóre preparaty ziołowe). Środki ziołowe powodują zwykle pęcznienie stolca, w wyniku czego następuje jego rozluźnienie i przywrócona  zostaje naturalna praca jelit, Aby środki te były rzeczywiście skuteczne, trzeba wypijać duże ilości płynów. W przeciwnym razie środek pęczniejący doprowadzi do dalszego utwardzenia stolca.

Babka płesznik (PIantago psyIIium)

Nasiona i okrywy nasienne babki płesznik stanowią naturalne źródło błonnika, wykorzystywane w wielu gotowych preparatach, Można także kupić sproszkowane okrywy nasienne i uniknąć tym samym dodatków, słodzików barwników. Istnieje jednak teoria, że okrywy – łupiny nasienne mogą przywierać do wgłębień jelit, powodując podrażnienie i wywołując skurcze. Dawkowanie: 1 łyżka produktu rozpuszczonego w szklance wody lub soku (ok. 225 ml); należy wypić natychmiast po przygotowaniu, ponieważ łuski szybko pęcznieją, tworząc trudną do połknięcia papkę, po czym popić dodatkową szklanką wody.

Len zwyczajny (Lin um usitatissimum)

Nasiona lnu stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, w które dieta przeciętnego człowieka jest zwykle uboga. Dzięki obecności błonnika przeciwdziałają zaparciom. Nasiona można zmielić i dodawać do koktajli mlecznych oraz płatków, a także wsypywać nimi potrawy. Nasiona lnu przechowujemy w lodówce, ponieważ zawarte w nich tłuszcze jełczeją w wyższej temperaturze, Dawkowanie: maksymalnie trzy razy dziennie 1 łyżeczka zmielonych nasion w szklance wody lub soku.

Papaja (Papaya carica)

Ten tropikalny owoc zawiera enzymy proteolityczne, wspomagające trawienie. Z liści papai można przyrządzić napar, a zawarte w niej enzymy dostępne są także w postaci kapsułek bądź tabletek. Dawkowanie: według zaleceń producenta. Ten tropikalny owoc zawiera enzymy proteolityczne, wspomagające trawienie. Z liści papai można przyrządzić napar, a zawarte w niej enzymy dostępne są także w postaci kapsułek bądź tabletek. Dawkowanie: według zaleceń producenta.

Szakłak amerykański (Rhamnus purshiana)

Ponieważ związki zawarte w korze tej rośliny mają bardzo silne działanie, surowiec może być stosowany dopiero wtedy, gdy odleży jakiś czas. Szakłak jest składnikiem niektórych preparatów przeczyszczających dostępnych bez recepty Dawkowanie.- dziennie maksymalnie 1 kapsułki po 400mg lub 500mg

Opis
Księga zdrowia – Ziołowa apteka domowa Dr  James A Duke