Yerba mate Szczecin

Wielu z nas pamięta słowa naszych babć, które powtarzały, że naturalne składniki są zawsze o wiele lepsze. Potrafią one wspomóc i wzmocnić nasz organizm, dlatego warto sięgać po różnego rodzaju ziołowe specyfiki. Co ciekawe w ostatnich latach wytworzył się trend na tzw. ekologiczne produkty. Oczywiście nie musimy sami znać się na poszczególnych roślinach ani wiedzieć, gdzie można je zdobyć. Z tego powodu możesz nabyć gotowe produkty charakteryzujące się wysoką jakością, a także skutecznością.

Yerba mate w Szczecinie

Na pewno nie raz słyszałeś o yerbie, którą możesz nabyć również w Szczecinie. Otóż są to nic innego jak wysuszone liście oraz patyczki ostrokrzewu paragwajskiego. Sporządza się z nich specjalny napar charakterystyczny dla Ameryki Południowej i niektórych krajów Bliskiego Wschodu. W ostatnich latach bardzo dużą popularność zyskuje również w Europie, ze względu na wiele prozdrowotnych właściwości. Yerba posiada bardzo dużo antyoksydantów. Regularne przyjmowanie naparu pozytywnie wpływa na nasze DNA. Ponadto obniża poziom szkodliwego cholesterolu, stymuluje układ nerwowy, poprawia pracę układu krążeniowego oraz wykazuje działanie moczopędne. Ostatnie badania wykazały, że spożywanie naparu wspomaga leczenie otyłości.
Czytaj dalej…

Poznaj historię i spróbuj yerby w Szczecinie

Historia tego napoju sięga XVII wieku, kiedy to misjonarze jezuiccy odkryli lokalny napar przygotowywany przez plemię Guarani. Zauważyli oni, że idealnie sprawdza się jako zamiennik znanej już dobrze herbaty. Ponadto odkryta yerba miała dobry wpływ na organizm, poprzez zmniejszenie uczucia zmęczenia oraz głodu. Misjonarze zaczęli z czasem hodować oraz rozprowadzać własne rośliny. Po kasacie zakonu napar został zapomniany w Europie aż do XIX wieku. Z kolei w Polsce popularność zaczął zdobywać dopiero w latach 90. ubiegłego wieku.

Zakupiłeś yerba mate w Szczecinie? Dowiedz się jak prawidłowo ją zaparzać

Aby wydobyć jak najwięcej pozytywnych właściwości z yerby, należy wiedzieć jak ją prawidłowo zaparzać. Otóż do kubka należy wsypać liście na około ¾ wysokości. Oczywiście można trochę mniej, w zależności od tego, jaką moc chcemy uzyskać. Następnie zalewamy wszystko ciepłą, ale nie wrzącą wodą. Temperatura nie powinna przekraczać 80°C, lecz nie może być mniejsza niż 70°C. Po kilkunastu minutach napar gotowy jest do spożycia. Należy pamiętać, aby podczas picia nie mieszać liści, które nadają się także do późniejszego wykorzystania.