Wielu z nas pamięta słowa naszych babć, które powtarzały, że naturalne składniki są zawsze o wiele lepsze. Potrafią one wspomóc i wzmocnić nasz organizm, dlatego warto sięgać po różnego rodzaju ziołowe specyfiki. Co ciekawe w ostatnich latach wytworzył się trend na tzw. ekologiczne produkty. Oczywiście nie musimy sami znać się na poszczególnych roślinach ani wiedzieć, gdzie można je zdobyć. Z tego powodu możesz nabyć gotowe produkty charakteryzujące się wysoką jakością, a także skutecznością.
Yerba mate w Szczecinie
Na pewno nie raz słyszałeś o yerbie, którą możesz nabyć również w Szczecinie. Otóż są to nic innego jak wysuszone liście oraz patyczki ostrokrzewu paragwajskiego. Sporządza się z nich specjalny napar charakterystyczny dla Ameryki Południowej i niektórych krajów Bliskiego Wschodu. W ostatnich latach bardzo dużą popularność zyskuje również w Europie, ze względu na wiele prozdrowotnych właściwości.
Yerba posiada bardzo dużo antyoksydantów. Regularne przyjmowanie naparu pozytywnie wpływa na nasze DNA. Ponadto obniża poziom szkodliwego cholesterolu, stymuluje układ nerwowy, poprawia pracę układu krążeniowego oraz wykazuje działanie moczopędne. Ostatnie badania wykazały, że spożywanie naparu wspomaga leczenie otyłości.
Czytaj dalej…
Poznaj historię i spróbuj yerby w Szczecinie
Historia tego napoju sięga XVII wieku, kiedy to misjonarze jezuiccy odkryli lokalny napar przygotowywany przez plemię Guarani. Zauważyli oni, że idealnie sprawdza się jako zamiennik znanej już dobrze herbaty. Ponadto odkryta yerba miała dobry wpływ na organizm, poprzez zmniejszenie uczucia zmęczenia oraz głodu. Misjonarze zaczęli z czasem hodować oraz rozprowadzać własne rośliny. Po kasacie zakonu napar został zapomniany w Europie aż do XIX wieku. Z kolei w Polsce popularność zaczął zdobywać dopiero w latach 90. ubiegłego wieku.
Zakupiłeś yerba mate w Szczecinie? Dowiedz się jak prawidłowo ją zaparzać
Aby wydobyć jak najwięcej pozytywnych właściwości z yerby, należy wiedzieć jak ją prawidłowo zaparzać. Otóż do kubka należy wsypać liście na około ¾ wysokości. Oczywiście można trochę mniej, w zależności od tego, jaką moc chcemy uzyskać. Następnie zalewamy wszystko ciepłą, ale nie wrzącą wodą. Temperatura nie powinna przekraczać 80°C, lecz nie może być mniejsza niż 70°C. Po kilkunastu minutach napar gotowy jest do spożycia. Należy pamiętać, aby podczas picia nie mieszać liści, które nadają się także do późniejszego wykorzystania.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. AkceptujCzytaj więcej
Polityka prywatności i cookies
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.