Czym jest Yerba Mate? Wszystko, co musisz wiedzieć.

Yerba mate pochodzenie

Mate (wymawiane ma-teh) to napój zawierający kofeinę z liści i łodyg Yerba mate (I. paraguariensis) i zwykle gorącej wody. Jest spożywany od wieków w Ameryce Południowej, a dziś jest nadal bardzo popularny w takich krajach jak Argentyna, części Chile, południowa Brazylia (gdzie mate jest znana jako chimarrão), Paragwaj i Urugwaj.

Różni się od herbaty lub kawy dwoma głównymi aspektami: jak jest przygotowywana i jak się ją pije. Yerba mate wygląda podobnie do luźnych liści zielonej herbaty, chociaż w zależności od pochodzenia i procesu może mieć łodygi, różną wielkość i odcień zieleni. Mate pije się zwykle z tykwy, która jest również nazywana mate i bombilla (wymawiane bombija), metalową słomkę z sitkiem na końcu.

Bardzo często jest uważana jako napój towarzyski którym należy się dzielić z rodziną i przyjaciółmi. W rzeczywistości nierzadko zdarzają się grupy ludzi którzy dzielą napojem na ulicy, w parkach, a nawet na plaży. Jest pijana o każdej porze dnia i zwykle nie jest oferuje się jej w restauracjach ani barach.

Mate smakuje różnie w zależności od rodzaju yerby i sposobu jej przygotowania, ale w najczystszej postaci (czyli bez słodzików, owoców i innych ziół) ma wyraźny ziemisty i gorzki smak, który może być miękki lub mocny w zależności od zawartość łodygi (mniej łodyg oznacza mocniejszy smak).

Niektórzy uważają to za „modny gust”, a przez wielu wysoko cenione; bez wątpienia warto spróbować. Należy również pamiętać, że mate jest napojem uniwersalnym, więc nie krępuj się eksperymentować z różnymi rodzajami yerby lub mieszanek , próbując ich na gorąco i na zimno , dodając zioła, owoce i przyprawy.

Picie yerba mate niesie ze sobą wiele korzyści, co potwierdzają badania naukowe z ostatnich 30 lat. Daje niesamowity zastrzyk energii oraz pobudza aktywność umysłową i fizyczną. Mate ma między innymi właściwości przeciwutleniające, moczopędne, wspomaga trawienie i utratę wagi.

Yerba mate to nie herbata

Chociaż często jest oznaczana jako „herbata Yerba Mate”, technicznie rzecz biorąc nie jest to herbata, ponieważ nie pochodzi z rośliny Camellia Sinensis. Camellia sinensis to wiecznie zielony krzew (krzew) pochodzący z Azji Wschodniej, podczas gdy yerba mate to gatunek z rodzaju ostrokrzewu, o botanicznej nazwie Ilex paraguariensis.

Terminologia Yerba Mate

Jak można się domyślić, wokół mate istnieje ogromna kultura, a wraz z nią wiele specyficznych terminów. Oto niektóre z nich, które mogą ułatwić ci wejście do świata matero.

Bombilla : a bombilla jest szczególnym słomy metalowy, który ma kształt płaskiej kolby filtr na końcu. Pierwotnie wykonany z trzciny, a później ze srebra, obecnie jest wykonany ze stali nierdzewnej lub metalu z alpaki.

Cebador : „cebador” (masc.) Lub „cebadora” (fem.) To osoba, która „ceba” (serwuje) mate w grupie osób.

Cebar : polać mate gorącą wodą, aby go zaparzyć .

Camisinha : lniana torba używana ze słomką, aby zapobiec zatykaniu się podczas picia.

Chimarrão lub Cimarrón : tradycyjna gorąca mate. „Cimarrón” to hiszpańskie tłumaczenie portugalskiego słowa „chimarrão”.

Erva-mate : portugalski dla Yerba Mate. Często kojarzony z chimarrão.

Curar : Przetłumaczone jako „wyleczyć” mate, jest to proces wykonywany przed użyciem kubków mate wykonanych z drewna lub tykwy. Ma to na celu zamknięcie porów kubka i uniknięcie tego, że sam smak pojemnika wpływa na smak mate. Pomaga również zapobiegać pleśni.

Guampa : rodzaj kubka mate wykonanego z krowich rogów.

Limpia-bombilla : środek czyszczący bombilla, podobny do szczotki do czyszczenia rur, zwykle wykonany z cienkiego, elastycznego metalu i szczotki na końcu.

Mate : Napój zawierający kofeinę z liści i łodyg Yerba mate (I. paraguariensis) i zwykle gorącej wody. Mate to napój spożywany od wieków, który jest bardzo popularny w krajach Ameryki Południowej, takich jak Argentyna, Brazylia (znana jako chimarrão), Paragwaj i Urugwaj. / Nawiązując do tykwy, pojemnika używanego do picia napoju o tej samej nazwie. Nazywany także calabaza lub porongo.

Cocido : Przetłumaczone jako „gotowana mate” lub „mate tea” to sposób przygotowania mate, podobnie jak w przypadku innych rodzajów herbat lub naparów.

De Leche : Mate, która jest przygotowywana tak jak tradycyjna gorąca mate, ale z użyciem gorącego mleka zamiast wody.

Dulce : Mate z cukrem.

Lavado : W tłumaczeniu „mata wypłukana” jest to termin używany, gdy mate straci swój smak.

Mateada : spotkanie, na którym ludzie spotykają się, aby napić się mate.

Matear : Pić mate przez długi czas. Nazywany także yerbear.

Matero lub Mateador (masc.) Osoba, która lubi pić mate.

Matera lub Mateadora (fem.) Osoba, która lubi pić mate. / Specjalna torba przeznaczona do przenoszenia narzędzi służących do picia mate, takich jak tykwa mate, bombilla i termos.

Mateando : Aby wziąć udział w piciu yerba mate.

Pava : (zwykle) metalowy garnek używany do gotowania wody. Nazywana także kalderą.

Tereré : Mate, który jest przygotowywany z zimną lub lodowatą wodą.

Termo : Termos używany do utrzymywania gorącej wody.

Yerba / Yerba Mate : Produkt otrzymywany po przypieczeniu i zmieleniu liści I. paraguariensis, używany do picia mate.

Yerba Mate Compuesta : Termin „compuesta” odnosi się do mieszanki mate, która składa się z co najmniej 60% yerby i maksymalnie 40% ziół, takich jak mięta, tymianek, szałwia, pennyroyal i rozmaryn.

Vira-mate : Okrągły krążek, który jest często używany do przykrycia górnej części kubka do przygotowania chimarrão.

Yuyos : Dodano składniki do parzenia , takie jak imbir, cynamon, skórki pomarańczy lub zioła, aby były słodsze.